lördag 5 juni 2010

Klinkhammers

Just nu binder jag klinkhammers i olika storlekar för att bygga upp en ask för sommarens Norgefiske. Samtidigt tog jag lite bilder för att visa hur jag gör mina klinkar. De visade ju att de kunde fånga fisk när jag var i Baltak senast så det vore väl dumt att sluta göra denna variant på klinkhammer. Här nedan kan ni följa hur man kan göra en klink:

SFS - Klinkhammer
Krok: TMC 212Y stl 13-21
Tråd: Valfri
Bakkropp: 1st kalkonbiot
Framkropp: 1st påfågelherl
Vinge: Polygarn
Hackel: Grizzly


Fäst in bindtråden långt ner i krokböjen.

Fäst in 1 st kalkonbiot. Tänk på att fästa den på rätt håll eftersom bioten skall ge en segmenterad bakkropp med sina tunna fiberstrålar. Om bioten binds in fel så fås inte avsedd effekt. Testa och lär av eventuella misstag(det har jag gjort). Linda bindtråden i täta varv fram till där framkroppen skall byggas.
Vira bioten framåt i överlappande varv och fäst in.
Fäst in 1st påfågelherl. Jag vill ha framkroppen lätt och därför binder jag bara med ett herl. Fäst även 1st grizzlyhackel lite längre fram mot huvudet precis innan där du fäster polygarnet. Garnet viker jag dubbelt men det skall enbart fästas med två trådvarv hårt och sedan skall bindtråden viras runt basen på polygarnet några varv för att ge hacklet en bra grund att viras runt. Vik inte ner polygarnet under och runt kroken som många gör, det bygger bara onödigt mycket volym samt att det ger flugan extra tyngd.
Vira påfågelherlet fram till kroköglan och klipp av. Hackla runt polygarnet 3-5 varv beroende på hur hacklet ser ut och beroende på hur tung kroppen är.
Klipp av bindtråden och lacka minimalt eller inget alls och din klinkhammer är färdig

6 kommentarer:

 1. Oh, riktigt fin Klinkhamer.
  Snyggt jobbat!

  SvaraRadera
 2. Du är en Klinkmästare och jag blir en Copycat.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Tack Henke! Men får man bara till den rätta knicken så går dom här mycket fortare att göra än de vanliga dubbade feta korvarna =)

  Njet Stig det finns bara en Klinkmästare och det är Hasse Klinken, så vi är alla copycats =) men det skall bli kul att se dina klinkar.

  Ha det gutt grabbar!
  /Johan

  SvaraRadera
 4. Har letat som galen men inte hittat nåt bra ställe att köpa min kalkonbiots på, tips?

  SvaraRadera
 5. Tack Jeanette =)

  Viktor du hittar säkert kalkonen hos Wittlock.se, Taimen.com eller min favoritbutik Preem i Varberg.

  Alla butiker brukar ha biots på hyllan. Till varierande priser...

  SvaraRadera