måndag 29 mars 2010

Hackelloop(?)

Heter det hackelloop? Idag gör det väl det om ingen har några synpunkter på det.

Jens skriver på sin blogg om en E-Emerger som skall vara riktigt vass och ger oss även en bra SFS till den flugan. Han binder sin fluga med en hackelloop men gör lite annorlunda än vad jag gör, så jag har lovat Jens en liten beskrivning på hur jag gör med mitt hackel.

Jens böjer fram sitt hackel tillsammans med loopen och får då som en stående vinge samt spröt åt sidorna vilket inte jag får. Men visst går det att får mer spröt uppåt med metoden nedan också så att flugan får en annan form. Min fluga blir väl mer det klassiska klinkstuket men lägg in en liten tufs med CDC-fibrer i loopen innan den dras åt så får flugan lite mer utsprungna vingar.

I beskrivningen nedan har jag färgat en lite grövre nylonlina svart för att den skall synas bättre på bild. Men därav att slutresultatet, flugan, blir lite si och så.


Jag har gjort en kropp av kalkonbiot och sedan fäster jag in ett eller ett par påfågelherl, ett hackel och en nylonloop. Loopen fästs in hårt på ena sidan av flugan och sedan läggs ett par bindtrådsvarv över den lösa änden, ganska hårt men det skall gå att dra i tråden så att loopen stramas åt.


Linda påfågelherlet färdigt på flugan och avsluta bindtråden med en whip..... precis avsluta och klipp av tråden!


Vänd på flugan i städet eller snurra på chucken som jag gjort på bilden. Dra sedan ner loopen under städet eller som på bilden nedan under armen till städet, om ni har sådant städ.


Hacklet viras sedan runt loopen så många varv som känns bra. När det är färdigt skall hackelstammen petas igenom loopen(nylonöglan) och hållas spänd medans den lösa änden på loopen dras åt så hårt det går. Lägg en liten liten droppe lack/lim på nylonänden och om man vill även på toppen där hacklet har klippts av. Färdigt!

Färdig fluga. Men med en lite tunnare nylonlina så kommer hacklet att ligga platt som en pannkaka mot kroken när linan dras åt.

4 kommentarer:

 1. Kanon Johan. Nu är det bara för mig att prova.
  /Jens

  SvaraRadera
 2. Flugbindningens professor Baltazar !

  SvaraRadera
 3. Ha ha... Baltazar var inte den man tänkte på senast precis! Det är en höjdarkille det!! Han är bra =)

  SvaraRadera
 4. Bra tipps Johan!
  det dear ihopsig med flugfiske! Fredag till Måndag Havsöring i halmstad o onsdag nästa vecka e de premiär i på regnbågsfisket!Om du är intresserad av att haka på kan du skicka ett mail till mig mvh jon
  / ecoflies@hotmail.com

  SvaraRadera