onsdag 29 december 2010

Bäcksländenymf modell heavy

Här kommer en fluga som Johan Klingberg band för oss under en av våra klubbkvällar. Flugan skall vara effektiv för Baltak och andra strömmande vatten enligt Johan så varför tveka. Enkel att binda och en godbit för fisken.SFS - Bäckslandenymf modell heavy
Krok: streamer i stl 6-8
Tråd: en svart som håller
Kropp: blytråd och chenille i stl 2-3
Stjärt: svart tupp
Hackel: svart tupp
Huvud: svart tungstensskalle


Eftersom jag inte hade någon streamerkrok i stl 6 eller 8 så satte jag i en annan modell i stl 10, funkar säkert bra det med. Trä på en tungstensskalle, storlek efter smak, på bilden är det en 2,5mm men jag har även bundit några tyngre med 5mm. Blya kroppen och linda med bindtråden över kroppen för att låsa skalle och blytråd. Stryk snabblim ovanpå så att allt sitter där det ska
Ta en fjäder, jag tar min från en ruggig indisk tupp, funkar med vad som helst. Klipp toppen på hacklet som bilden visar.
Fäst in fjädern och dra i stammen tills det bara spretar ut fjäderstrålar till stjärt.
Inget av stammen skall sticka ut bakåt, endast fjäderfibrerna. Fäst in så att fjädern slutar strax bakom blytråden och klipp av fjädern. En jämnare kropp fås om fjädern lindas långt fram på kroppen.
Fäst in chenillen där fjädern slutade och linda bindtråden bakåt över chenillen till stjärtspröten och sedan fram igen.
Linda en kropp med chenillen, linda gärna ett lite tjockare thoraxparti och fäst sedan in ett hackel från samma slitna indiska tupp. Linda bak bindtråden över thorax. Vira hacklet bakåt till bindtråden och fäst in hacklet bakom thorax. Linda sedan bindtråden genom hacklet försiktigt och fäst in bakom skallen.

Färdig fluga redo att möta Baltaks bjässar....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar