lördag 18 september 2010

Superpuppa foam

Det märks att kameran är lite rostig efter sommarlovet, bilder blir inte så bra som man vill, tråden går av och flugorna ser knappt användbara ut. Men ni förstår principen iallafall av bilderna nedan =)

Vad är det för fördel med en Superpuppa i foam kontra den traditionella dubbade Superpuppan? Jo en puppa i foam tappar inte färgen efter att ha varit i ett dussin fiskmunnar. En traditionell dubbad puppa tappar färgen och sin fina nyans efter ett tag i vattnet och definitivt efter att en fisk har nafsat på flugan.

Superpuppan kan fås att flyta om foamen inte spänns för hårt. Drar man hårt i foamen så plattas luftbubblorna till och flytkraften försämras. Jag drar ganska hårt för flugan flyter hyffsat ändå samt att det går att förse den med lite flytmedel om man vill. Nu är ju Superpuppan en fluga som skall presenteras i ytfilmen eller strax under och en lagom sträckt foam gör så att flugan hamnar precis där du vill i ytfilmen.

SFS - Superpuppa Foam
Krok: Jag kör med 12-16
Tråd: Svart 8'a eller annan du gillar
Kropp: Foam, gul och en annan valfri färg
Hackel: Grizzly som rensas på en sida
Börja med att fästa in ett hackel som är rensat på ena sidan. Fäst sedan in den gula foamen som är ca 2x2mm eller 2x3mm tjock.
Linda fram den gula foamen så långt fram så att den andra foamen utgör ungefär 1/3 av kroppen. Jag har valt grå, en brun foam där fram har dock visat sig vara riktigt bra i somras! Avsluta den grå foamen framme vid kroköglan.
Hacklet lindas några varv 4-6, fram mot kroköglan där det fästes in och ett litet huvud görs bakom öglan.

Färdig fluga rensas på hackel, på ovansida samt undersida. Ta även bort hackel som spretar rakt fram eller liknande.

8 kommentarer:

 1. Knack knack Johan! Bilderna blev inte oskarpa. De blev osynliga.
  Jag är nyfiken, försök igen please.

  SvaraRadera
 2. Ha ha, det var inte bara knackigt med bilder hela inlägget var knackigt! Kan bara bli bättre så jag ursäktar mig inte =)

  /Johan

  SvaraRadera
 3. Det blev inte bara bättre, det blev rent strålande ;)

  SvaraRadera
 4. Det låter fin fint!

  /Johan

  SvaraRadera
 5. Hej Johan!

  Jag har med stort nöje följt din blogg en tid och hoppas att du snart kommer igång igen med fler intressanta inlägg om nya material mm.

  SvaraRadera
 6. Sänder en inbjudan till fiske i baltak med mat o dryck. Ska fixa ihop några vänner för en trevlig fiskedag! Decemberfiske. Datumet är inte spikat men hör av dig om du är intresserad.
  mvh jon

  SvaraRadera
 7. Det låter perfekt Jon! Jag hoppas att det passar in i mitt komprimerade tidsschema :-)

  NU hoppas jag att jag kan skapa lite tid för bloggen. Har många flugor jag vill binda och visa för världen :-) så förhoppningsvis kan jag nästan lova alla tappra besökare att jag snart kommer igång igen!

  SvaraRadera