Foamen går utmärkt att använda till mycket som t.ex. en Harkrank som förmodligen blir svårkastad, med de benen och de vingarna. Men det är bara att finslipa på flugan så funkar den nog till våren!
lördag 28 november 2009
Kroppsfärgning
Eftersom jag tycker att min gula foam verkligen skriker GUUUUL så har jag köpt en VATTENFAST gul penna som jag målar med på en vit foam. Jag kan då styra hur färgningen skall se ut på kroppen. Trycker jag hårt och drar sakta så blir färgen djupare. En snabb och lätt hand ger lite blekare färger. Fördelen är att kroppen får nyansskillnader på varje litet segment vilket ser mycket fint ut. Helnöjd!
Den färdiga flugan får sedvanlig behandling med en svart eller brun penna för att få till utseendet för den som fiskar också =)
fredag 20 november 2009
Mer..
Jag gillar att binda dessa flugorna, dels så går det ganska snabbt men så ser dom läckra ut!
Mitt mål är under 10mm från huvudet till bakkroppen. Denna jag precis bundit är 11mm men det går att kapa flera mm till så målet är inte svårt att nå.
Jag binder flugan på en krok från Tiemco, TMC 212Y i storlek 15, men kroken är lite för stor tycker jag. Skall se om jag hittar mindre krokar för denna modellen ligger ganska bra och är en lätt krok.
tisdag 17 november 2009
Slightly More Sophisticated foam beetle (SMS-beetle)
Har gjort ett försök att få till en SMS-bagge a'la Hagström. Klurigt men för att vara första försöket så är jag skitnöjd! Ruskigt bra beskrivning Ulf bjuder på måste jag säga. Det enda som stör mig är att jag var tvungen att använda en krok med stor ögla vilket stör helhetsintrycket, men som sagt första baggen så jag ska inte klaga.
Just nu torkar undersidan så jag försöker få till benen rätt och sedan blir det att lacka ovansidan. Mäster Hagström skriver på sin blogg att han använder en matt lack till ovansidan. Måste testa med ett industrilack jag fått och se hur det blir på en provbit och jämföra med det vanliga lacket och snabblim.
Så nu är min första SMS-bagge lackad och klar. Jag gjorde den lite blankare än matt =). Har testat nagellack, industrilack, superlim & vanligt fluglack men det som jag fastnade för efter granskning av provbiten var superlimmet.Just nu torkar undersidan så jag försöker få till benen rätt och sedan blir det att lacka ovansidan. Mäster Hagström skriver på sin blogg att han använder en matt lack till ovansidan. Måste testa med ett industrilack jag fått och se hur det blir på en provbit och jämföra med det vanliga lacket och snabblim.
måndag 16 november 2009
Finlandia Caddis
Upphovsmannen till flugan vet jag ej men det är Charles Jardine som binder den i senaste numret av Fly Fishing and Fly Tying. Jag försöker få fram de mest avgörande momenten i bilderna nedan.
Ta en CDC-fjäder av tycke och smak, jag har valt en beige/grå färg på fjädern. Håll fjädern i handen som bilden visar och lägg en liten klick med lack i roten på fjädern och dra sedan med andra handen i fibrernas riktning.
Fjädern blir då något välvd så att den kommer att passa fint på flugans kropp. Lacka två ggr om det verkar som att det behövs, ibland räcker det med en gång.
Fäst bindtråden och dubba in en liten äggsäck i färgen limegrön/chartreuse eller annan ljus gröngul färg. Flugan skall palmerhacklas så nu är det läge att fästa ett tupphackel som färgmässigt skall matcha kroppens färg. Kroppen dubbas med en blandning av grön/oliv/kanel/grå. Charles rekommendera 90% hår och 10% ICE-dub. Jag kör med en kanelaktig färg med lite glitter i. Ser fin fint ut på kroken! Linda fram hacklet och lämna en liten bit för infästning av CDC-fjäder samt huvud.
Klipp rent kroppens ovansida från hackelfibrer och spretande dubbing. Fäst CDC-fjädern och klipp av roten och bakre delen av fjädern ett par mm efter krokböjens slut.
Dubba därefter ett huvuvd av samma dubbing som kroppen, vill du ha ett par antenner så skall dessa bindas in innan huvudet dubbas. Jag låter några dubbingstrån sticka fram som antenner, men det går även bra med älghår eller liknande. Frisera flugan och för den som vill så kan man klippa ett V i bakdelen på CDC-fjädern.
Myra
Vet inte om det var de fina dryckerna som gjorde att jag fick till myran som jag ville i lördags. Men jag blev nästan nöjd, synd bara att jag inte fick till antennerna rätt. Så myran fick bli utan antenner, men det ligger fler på tork som självklart har antenner. Ett tack till Ulf Hagström för tipset om ben till myran, Ulf binder sin SMS beetle med strån från en borste. Min myra har ben från en bilvårdsborste =) det finns material vart man än vänder sig!
Det är långt kvar till de stora grabbarnas myror...... =)
Det är långt kvar till de stora grabbarnas myror...... =)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)