söndag 20 december 2009

Nyckelpiga - Ladybug

Av kaffebönorna blev det några nyckelpigor, inte världens mest exakta kopior precis, men färger och former finns där på ett ungefär. Vit sprayfärg får agera som ögon och resten är lack till flugor och en svart märkpenna. Det fina med kaffebönor är att de flyter och lackade suger de inte åt sig vatten!


SBS - behövs förmodligen ingen, men varför inte

  1. Bind in ett par ben på en krok, benen kommer från min bilvårdsborste som fick offra ett par strån.
  2. Lacka ovansidan av kaffebönan med en klarlack, t.ex. vanligt fluglack, låt torka.
  3. Limma fast bönan på kroken.
  4. Knixa till benen och klipp av i lämplig längd.
  5. Lacka eller måla ovansidan med en röd färg, jag tar vanligt fluglack och låt torka länge.
  6. Måla prickar, ögon och streck när färgen torkat.
  7. Jag lackar undersidan med en svart lack vilket gör att benen fastnar mot undersidan av bönan och sitter lite extra bra. Det gör också att undersidan ser mer ut som den gör på en riktigt nyckelpiga.

lördag 19 december 2009

Fika

Ok, medans mina pigor torkar så kan jag lika gärna visa pigmaterialet.
Satt på café och fikade med kidsen idag och hade en hel skål med skalbaggar, nyckelpigor etc framför näsan. Svårt att förklara för di små att "pappa bara ta några".... "pappa får det"..."binda flugor".... =) men vadå, fika för en dryga hundring, då måste väl flugbindningsmaterial ingå?



tisdag 15 december 2009

Ben i massor....

Vad sägs om IKEA´s erbjudande om oändligt antal ben till flugbindning för endast 5:-?? Erbjudandet gäller tyvärr bara vita och svarta ben men för den som har spenderbyxorna på och verkligen vill investera så finns det mängder med färger att välja på.


Men toaborstens svarta spröt för 5:- är fina att knyppla till för en myra eller liknande, sedan har dom som bilden visar olika städborstar men även diskborstar i olika färgskalor för några riksdaler extra =)

lördag 12 december 2009

Biot Nypmh

En bild på flugan som skall bindas. Valfri färg men annars bör det väl stämma ganska bra in på den bild som visas för att flugan skall placera sig. Har gjort en fluga och fick inte till kroppsbioten riktigt och lite mer spret i thorax =)



Jag kör min Biot Nymph i gröna toner och målar kroken med gul vattenfast penna, kroken blir då lite grönskimrande. Men som sagt detta är det första exemplaret och jag hoppas dom blir bättre än så här!!! Saknar även en nymfkrok men det borde väl gå med en streamerkrok...

tisdag 8 december 2009

Havsborstmask - sjöorm

Här kommer ett försök till en imitation av en havsborstmask för kustfisket.

Jag använder Hends Krystal Chenille den har en stark tråd som jag tror inte behöver förstärkas med något annat. Så därför gör jag som följer:
  1. Guldskalle på två valfria krokar
  2. Fäst in en "lagom lång" bit chenille på den främre kroken bakom guldskallen, fäst och knipsa av bindtråden
  3. Fäst chenillen på den bakre kroken och för fram guldskallen mot kroköglan. Fäst skallen baklänges och släng på lite bindtråd bakom guldskallen som även kan limmas. Lim är bra till mycket.
  4. Lacka det som går att lacka
  5. Provdra i tråden - den håller =)

Copper John - variant variant

Vet inte om jag ens vågar kalla en sådan här fluga för Copper John då jag läst denna SBS på Charlie´s FlyBox..... Men om jag kallar denna för variant variant så kanske det går.


Superenkel är den på det sätt som jag gör denna
  1. Jag kör med en buzzerkrok i stl 16, lindar på koppartråd...
  2. ... och trär sedan på en guldskalle som jag limmar
  3. Fäster in bindtråd bakom skallen och binder in ett påfågelherl som lindas ett knippe varv
  4. Fäst in bindtråd och nyp av herlen
  5. Lacka koppartråden och bindtråden bakom skallen - färdig

fredag 4 december 2009

Årets julklapp?

Kan detta möjligtvis vara årets julklapp? Möjligtvis för den som ger julklappen eftersom skillnaden i pris mellan originalet dvs Petitjean´s Magic Tool och en billig variant av Scotchbrite är enorm. Magic Tool kostar vad jag sett runt 350:- och en tvättsvamp kan man nog få gratis om man är snäll eller i allafall 5 svampar för 10:-

En enkel SBS får bli följande:
  1. Kapa en svamp som bilden visar eller i det format som passar dig
  2. Snitta svampen med ett rakblad, inte för djupt, kanske ca 4-5 mm eller djupare om du gör en svamp för större fjädrar.
  3. Måla snitten med en vattenfast penna så att du ser var du har snittat någonstans
  4. Införskaffa en plastklämma för att hålla fast papper. Jag har en klämma för magnettavlor finns olika modeller hos bokhandlarn(där jag hittade min). Varuhus har ofta en stålklämma men den kan vara lite skev i käftarna så att den inte kan plocka upp fjädern från ditt Super Magic Former Cleaning Tool
  5. Börja använda ditt Super Magic Former Cleaning Tool

Ta en CDC-fjäder som du hittar på www.mayfly.se  och stryk fibrerna så att de pekar rakt ut från stammen. Ta fjäderna i båda ändar och tryck ner den i någon av de olika skårorna som du gjort i svampen. Nu skall fibrerna peka rakt upp från skåran i svampen. Därefter tar du din plastklämma och nyper tag i de utstickande fibrerna. Dra ut fjädern och klipp av längs med stammen. Nu har du en plastklämma med CDC-fibrer som du kan dubba en kropp med eller något annat kul.

Fördelen med Super Magic Former Cleaning Tool är att du har 1 verktyg inte 3-4st olika klämmor som följer med Petitjean´s grejjer. Det följer även med några plastklämmor för att nypa åt fjäderstrålarna men det går lika bra med en pappersklämma i plast. Trärullarna som ligger med i förpackningen kan man ersätta av en fin björkkvist eller varför inte överblivna träpluggar från en Billyhylla som de flesta har hemma =)